RS-virus!

Innan vi blev föräldrar hade jag aldrig hört talats om RS-virus. Att få ett sjukt barn under senhösten gör att man blir snabbt expert på alla typer av virus och infektioner som kan göra skillnad mellan liv och död, inte så konstigt kanske.

Under vår tid på BIVA förra året berättade personalen där att under de värsta månaderna med RS-virus så är man tvungen att göra färre planerade operationer för att man behöver hålla fler intensivvårdsplatser lediga till de barn som drabbas extra hårt av viruset och måste läggas i respirator.

Det är alltså färre hjärtbarn, barn med cancer eller barn med andra sjukdomar som behövs opereras som kan få sin operation gjord för att platsen kan komma att behövas till ett annat barn.

I år är det otroligt mycket RS-virus, kikhosta och influensa i görningen. Något vi med sjuka barn måste passa oss för, men ÄVEN ni med friska små barn. Ta det på allvar! Små bebisar behöver inte åka till Ica maxi och storhandla, gena igenom nordstan eller hänga med på stimmiga caféer! De behöver definitivt inte stimuleras på öppna förskolan eller åka runt som en rugbyboll i varenda avlägsen släktings famn bara för att alla skall hålla!

När vi låg på BIVA träffade vi mer än en trasig förälder vid kaffemaskinen vars barn inte kunde andas själv på grund av en sketen förkylning. Det dåliga samvetet de bar på var inget roligt att se. Den de älskade mest låg där för att de varit själviska och inte tänkt sig för.

Nu vet jag ju givetvis att en del barn drabbas trots de mest försiktiga föräldrarna, så jag menar inte att man är en dålig förälder bara för att ens lilla bebis blir sjuk!

I år har man hittills konstaterat 362 fallav RS-virus, förra året vid samma tid var den siffran 46 fall. Över 70% av de drabbade är under ett år.

Vill ni kolla dessa rapporter själva går ni in på folkhälsomyndigheten.se

Där kan man även läsa om årets influensa och kikhosta.

TIPS FRÅN COACHEN

Som ni minns så var det av yttersta vikt att Karl inte blev sjuk under tiden han hade shunten. Detta medförde att vi fick med oss massor av bra tips när vi blev utskrivna i december.

1. Åk till butiker när de precis öppnat, virus överlever oftast inte mer än 12 timmar på hårda ytor. Är man i butiken vid öppning har troligen alla virus och bakterier från gårdagens besökare inte överlevt natten.

2. Bebisen ligger bäst skyddad i vagnen med suffletten uppfälld, babybjörn och bärsjal är ingen bra lösning då barnen blir mer lättillgängliga för diverse droppsmitta.

3. Ta på regnskyddet på vagnen innan man kliver på bussen eller springer in i mataffären.

4. Undvik förskolebarn! Träffa vänner med små barn utomhus.

5. Låt inte kreti och pleti hålla i ditt barn.

6. Tvätta händerna ofta.

7. Sug inte på nappen själv innan du ger den till barnet.

Sist men inte minst, våga vara en hönsemamma, det handlar bara om några få månader 😊

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/833/52374483/files/2015/01/img_1957.jpg

/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/833/52374483/files/2015/01/img_1949.jpg

Annonser

One thought on “RS-virus!

  1. Cattis skriver:

    Du har helt rätt, kusin!! Så bra skrivet, tänkvärda och viktiga ord!
    Jag fattar inte varför man, i förkylnings-och influensatider, tar med sig sina små bebisar till Frölunda Torg och sätter sig på cafe, lämnar dem till barnvakterna på gymmet (såg en liten på knappt 8 månader där sist) eller till Gekås i Ullared!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s